Om Dansk Datalogi-Dyst
Dansk Datalogi-Dyst (kort: DDD) er en stribe af træningslejre og udtagelseskonkurrencer som ender med udtagelsen af det hold som skal repræsentere Danmark ved den prestigefyldte datalogi-olympiade, The International Olympiad in Informatics (kort: IOI), hvor gymnasielever fra over 85 lande konkurrerer med hinanden.
De indledende konkurrencer er delt i to dele - Dyst 1 og Dyst 2.
Dyst 1. Dyst 1 er en Multi Choice-konkurrence som foregår online. Deltagerne har 60 minutter til at løse 15 små opgaver. Her gælder det om at tænke hurtigt, logisk og kreativt. Eleverne kan deltage når det passer dem, men kun én gang.
Programmeringscamp. De ca. 50 bedste elever fra Dyst 1 bliver inviteret til en træningsweekend, hvor de lærer basal programmering og bliver introduceret til datalogiske metoder. Det får de brug for i Dyst 2.
Dyst 2. Dyst 2 består af 5-8 opgaver som deltagerne har to uger til at løse. Her kræver opgaverne at deltagerne først tænker sig grundigt om, og derefter skriver små programmer som løser opgaverne.
Vindercamps. De ca. 25 bedste elever fra Dyst 2 bliver kåret som vindere af DDD. Vinderne bliver inviteret til en række camps, hvor de får mulighed for at blive udfordret og dygtiggøre sig inden for datalogi. Desuden får de mulighed for at kvalificere sig til at stille op for Danmark i de store internationale konkurrencer: The Nordic Olympiad in Informatics (NOI), The Baltic Olympiad in Informatics (BOI) og The International Olympiad in Informatics (IOI).
FAQ
- Behøver jeg at kunne programmere? Programmering er slet ikke en del af Dyst 1. I Dyst 2 kræves der at du kan programmere, men de fleste opgaver vil kunne løses uden særligt avanceret kode. Du kan lære de nødvendige færdigheder ved at kigge på vores træningsmateriale, og deltage på vores programmeringscamp.
- Er DDD noget for mig? Hvis du er glad for matematik, logik og/eller programmering, og kan lide at løse svære og udfordrende opgaver er DDD bestemt noget for dig.
- Hvad er forskellen på DDD og Georg Mohr konkurrencen? Første runde for DDD og Georg Mohr konkurrencen minder meget om hinanden. I de efterfølgende runder er den overordnede forskel er, at DDD fokuserer mere på beregneligheden af matematiske problemer, og på at overføre dette til en praktisk implementering i et programmeringssprog. Man skal altså finde en matematisk løsning på et generelt problem og skrive et program der implementerer denne løsning.
- Kan jeg deltage selvom jeg stadig går i folkeskolen? Ja! Vi har før haft deltagere med fra 7.-9. klasse.
- Kan jeg deltage i Dyst 2 selvom jeg ikke deltog i Dyst 1? Ja! Alle kan deltage i Dyst 2, men du får ikke mulighed for at blive inviteret til vores programmeringscamp, hvis du ikke deltager i Dyst 1.
- Jeres træningsmateriale er i Python, men jeg troede ikke det var tilladt. Kan det passe? Python vil være tilladt til Dyst 2 og sædvaneligvis til BOI, men ikke til IOI. Vi mener at Python er det sprog, der er nemmest at sætte sig ind i for begyndere, så derfor har vi valgt det til træningsmaterialet. Frygt dog ej for videre konkurrencer: Hvis man først kan Python er det ikke svært at lære et af de andre sprog!
- Hvor kan jeg finde træningsmateriale? Se mere på vores træningsside.